Terapia cariilor dentare

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial. Deoarece sănătatea dentară afectează sănătatea generală a organismului este important să prevenim apariția cariilor și să nu amânăm tratamentul cariei din stadiile incipiente.

Cariile dentare nu dispar de la sine și netratate la timp sau corespunzător ele pot evolua rapid și pot afecta structura dintelui natural. Tratamentul cariilor presupune multă atenție și un medic specialist care să curețe întreaga suprafață cariată, să repare dintele cu ajutorul unei obturații dentare și să se asigure că dintele refăcut va rămâne sănătos pe termen lung.

Câte tipuri de carii dentare există?

Atunci când nu avem o igienă orală adecvată nu putem înlătura placa bacteriană și creăm un mediu favorabil apariției cariilor dentare. Pentru a evita acest lucru, pe lângă o igienă orală la domiciliu realizată corect, recomandarea medicilor dentiști este de a urma un plan de prevenție care include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic o dată la 6 luni sau în funcție de recomandarea medicului coordonator dedicat. Aceste măsuri profilactice permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.

Tipuri de carii dentare:

Carii pe rădăcina dintelui (apar îndeosebi ca urmare a retracțiilor gingivale)

Carii pe suprafețele laterale ale dintelui

Carii pe suprafața de contact (fosete)

Carii ocluzale (apar pe suprafața de contact a dinților și molarilor)

Carii interdentare

Carii secundare (apar sub obturațiile dentare deja executate)

Lăsate netratate, cariile evoluează, distrug smalțul dintelui ajungând la pulpa dentară și la nervi, cauzând distrugerea nervului, sau în cazurile cele mai complexe ducând chiar la pierderea dintelui.

Metode de tratament pentru cariile dentare

Obturația fizionomică

Cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte afectat de carie este obturația dentară fizionomică. Această procedură presupune ca medicul stomatolog să curețe zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și umplerea spațiului cu un compozit biocompatibil cu organismul care va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural și care va reda funcționalitatea dintelui. În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali sau cei vizibili pe linia surâsului, unde partea estetică este foarte importantă.

 

Obturația fizionomică la microscop

Acest tip de tratament pentru cariile dentare se realizează cu microscopul dentar și permite medicului să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia.

 

Obturația de canal la microscop

În cazul în care caria dentară a distrus structura dintelui și a dus la inflamarea pulpei dentare și a nervilor este nevoie ca medicul specialist în endodonție să curețe infecția extinsă sub smalț, asigurând vitalitatea și sănătatea dintelui. Există și situații în care structura dintelui a fost sever afectată astfel încât pentru a-l restaura, în urma unui tratament endotontic, medicul apelează la o reabilitare protetică a dintelui cu o coroană dentară cu pivot sau la incrustația dentară.

Tehnologii utilizate pentru tratarea cariei dentare:

  • Radiografii digitale pentru diagnosticare și pentru a evalua cât de extinsă și profundă este caria dentară
  • Microscopul dentar ZEISS
  • Laserul stomatologic Waterlase
  • Tehnologia AquaCare Velopex

Medici specializați în terapia cariilor dentare

În clinicile DENT ESTET avem medici stomatologi specializați în terapia cariilor dentare care lucrează cu tehnologii digitale de ultimă oră ce asigură tratamente no-invazive și conservative, menținând cât mai mult din structura inițială a dintelui natural.

Clienții noștri ne recomandă

Alex Negrea

Vin la DENT ESTET de mulți ani și știu cât de mult accent se pune pe calitate în clinicile lor, indiferent de tipul de intervenție, așa că alegerea a fost foarte simplă când am decis să-mi pun un implant dentar. Domnul doctor Dragoș Calangiu mi-a explicat tot procesul și mi-a oferit toate informațiile de care am avut nevoie înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală, astfel încât procesul de vindecare a decurs ca la carte.

Pacient Dan G

vârstă 63 ani

Reconstrucție completă a zâmbetului cu Sistem Fast & Fixed

Vezi mai multe