Profilaxie dentară

Profilaxia dentară, prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor!

Respectarea măsurilor profilactice ne ajută să salvăm timp și efort şi să eliminăm un eventual disconfort al tratamentelor stomatologice.

Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung începe cu noi, de la igiena dentară zilnică la domiciliu realizată corect, până la vizitele de prevenție programate o dată la 6 luni pentru profilaxia dentară și consultul periodic de specialitate.

Importanța periajul dentar de seară

Periajul de seară este cea mai importantă procedură de igienizare personală la domiciliu ce trebuie realizată zilnică.

Este suficientă omiterea demersului într-o singură seară pentru a afecta rezultatele obținute chiar și prin igienizarea profesională până în acel moment.

Tipuri de măsuri de prevenție dentare:

Profilaxia dentară personală

Adică periajul dentar regulat, ața dentară și apa de gură, precum şi alimentaţia sănătoasă.

Igienizarea orală zilnică de acasă realizată corect are rolul de a îndepărta placa bacteriană și de a menține sănătatea dinților și a gingiilor.

De asemenea, pe lângă utilizarea unei periuțe dentare manuale sau electrice, a periuței interdentare (în cazul purtătorilor de aparate dentare sau cu lucrări protetice de tip punte dentară), a aței dentare și a apei de gură, medicii dentiști recomandă pacienților și utilizarea dușului bucal.

Profilaxia dentară profesională

Adică controlul stomatologic periodic, periajul profesional şi detartrajul – efectuate de două ori pe an.

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie!

O bună igienă orală este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru starea generală de sănătate. O igienă dentară necorespunzătoare poate conduce la probleme medicale complexe precum boala gingiilor, infecții, pierderea osului din maxilare, boli de inimă, accidente vasculare, cerebrale etc. Vizitele regulate la medicul stomatolog previn aceste probleme și te ajută la menținerea unei bune igiene dentare.

O ședință de profilaxie dentară profesională în clinicile DENT ESTET are o durată de aproximativ 60 de minute și cuprinde detartraj, periaj și air-flow.

De asemenea, controlul de specialitate periodic la medicul dentist are rolul de a menține pe termen lung sănătatea dentară, de a îndepărta tartrul și a avea evidența unui status dentar corect.

Atât profilaxia dentară, cât și controlul periodic de specialitate ar trebui să fie realizate o dată la 6 luni.

Tehnicile corecte de periaj dentar

Este important ca periajul să fie realizat de cel puțin 2 ori în fiecare zi, în special seara înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide după, în afară de apă.

Se aşează periuţa de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor. Perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor. Se periază cu blândeţe suprafaţa exterioară a dinţilor, descriind o mişcare dinspre gingie spre dinte (de la roz la alb). Păstrând unghiul de 45˚, se periază suprafaţa interioară a dinţilor uşor, cu mişcări circulare, scurte şi blânde, din interior către exterior.

Urmează apoi periajul intraoral a molarilor, cu aceleaşi mişcări circulare, în final periindu-se suprafaţa orizontală (ocluzală) a dinţilor, atât la maxilar, cât şi la mandibula.

Nu apăsaţi în mod excesiv, placa bacteriana este îndepărtată în special de către vârfurile perilor. Dacă aveți sângerări în timpul periajului, înseamnă că gingia este inflamată din cauza acumulării de placă. În acest caz, insistați cu periuța în acea zonă pentru a elimina placa și pentru a elibera gingia.

La final, pentru o igienă completă, dar şi pentru o respiraţie proaspătă este recomandat să vă periaţi şi limba dinspre interior către exterior. Clătiţi de trei-patru ori după efectuarea periajului.

Clienții noștri ne recomandă

Alex Negrea

Vin la DENT ESTET de mulți ani și știu cât de mult accent se pune pe calitate în clinicile lor, indiferent de tipul de intervenție, așa că alegerea a fost foarte simplă când am decis să-mi pun un implant dentar. Domnul doctor Dragoș Calangiu mi-a explicat tot procesul și mi-a oferit toate informațiile de care am avut nevoie înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală, astfel încât procesul de vindecare a decurs ca la carte.