Parodontologie

Sănătatea orală influențează pe termen lung sănătatea generală a organismului și calitatea vieții. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste  20% dintre adulții cu vârsta între 35 și 44 de ani suferă de o afecțiune parodontală, aceasta fiind și una dintre cauzele principale ale pierderii premature a unuia sau mai multor dinți.

Boala parodontală este una dintre cele mai răspândite afecțiuni dentare la nivel global și poate fi identificată prin inflamarea și înroșirea țesuturilor moi care înconjoară dintele (gingia). În fazele mai avansate, aceste simptome sunt însoțite de sângerarea în timpul periajul, de retracția gingivală, durere în timpul masticației și chiar prin destabilizarea dintelui pe arcadă și pierderea acestuia.

Parodontologia – o ramură importantă a medicinei dentare

Parodontologia este o ramură deosebit de importantă a medicinei dentare. Aceasta se ocupă de afecțiunile gingivale, cum ar fi, de exemplu, gingivita sau parodontita. Mai exact, parodontologia este specializată în diagnosticarea și tratarea bolilor ce afectează gingia și țesuturile de susținere ale dintelui, atrăgând mereu atenția asupra a cât este de vitală o igienă dentară corectă.

Un specialist în parodontologie va avea grijă să detecteze precoce afecțiunile gingivale, astfel încât să nu fie necesare intervenții chirurgicale și, implicit, tratamente costisitoare. Desigur, în cazul în care igiena dentară nu a fost realizată în mod corespunzător, diagnosticarea din timp nu este posibilă, fiind astfel necesare intervenții complexe. Acestea din urmă, pentru a-și dovedi eficiența trebuie nu doar să fie realizate de către un medic dentist cu vastă experiență, ci să se desfășoare într-o clinică de parodontologie modernă, în care se găsesc echipamente de ultimă generație și în care se oferă servicii de calitate superioară.  

Cauzele apariției afecțiunilor parodontale:

În cavitatea orală trăiesc numeroase bacterii. Acestea, împreună cu alte substanțe din alimentația zilnică creează o peliculă lipicioasă care se depune pe dinți și care formează placa bacteriană.  Ca atare, principala cauză a apariției bolii parodontale o reprezintă o igienă dentară necorespunzătoare care favorizează acumularea de placă bacteriană în exces pe dinți și subgingival. Pentru a combate această peliculă bacteriană care se depune pe dinți în orice moment al zilei, organismul eliberează substanțe care duc la inflamarea și înroșirea gingiilor. Acesta este și primul semnal că există o problemă ce trebuie tratată cu ajutorul medicului stomatolog.

De aceea, practicarea unei igiene dentare corecte la domiciliu în fiecare zi, dimineața și îndeosebi seara, timp de minim 2 minute acordate fiecărui periaj și utilizarea aței dentare, reprezintă cea mai ușoară formă de menținere a sănătății dentare. 

Cu toate acestea, prin periajul obișnuit nu putem îndepărta și tartrul, anume partea din placa bacteriană care s-a întărit și a rămas pe dinți. Tartrul poate fi curățat de pe dinți doar prin igienizarea profesională în cabinetul medicului dentist, prin detartraj și periaj profesional.

Vizita la cabinet pentru ședința de profilaxie periodică este recomandat să fie realizată o dată la fiecare 6 luni.

Beneficii

Primele semne de boală parodontală:

 • Respirație neplacută persistentă

 • Gingii roșii, inflamate sau care sângerează

 • Retragerea gingiei

 • Senzație de durere la mestecarea alimentelor

 • Dinți mobili sau sensibili

 • Pierderea dinților

Tipuri de afecțiuni parodontale:

Gingivita

În stadiul inițial al bolii parodontale sunt afectate doar gingiile. Gingivita poate fi identificată de către fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, înroșirea acestora și sângerările frecvente la periaj sau chiar spontane. Osul nu este încă afectat.

Tratamentul local al gingivitei presupune realizarea profilaxiei profesionale în cabinet (detartraj, airflow, periaj profesional) însoțită de o igienă orală zilnică la domiciliu adecvată: utilizarea tehnicilor corecte de periaj, folosirea aței dentare și a periuței interdentare, utilizarea dușului bucal, folosirea apei de gură etc.

Parodontoza

În cazul în care gingivita nu este ținută sub control, placa bacteriană învinge sistemul de apărare local, conducând la retracția gingivală aproape completă și la descoperirea rădăcinii dintelui, favorizând mobilitatea dintelui și afectând integritatea osului. Acesta reprezintă un stadiu mai avansat al bolii parodontale care favorizează apariția pungilor parodontale în jurul rădăcinilor dinților.

 În cazurile avansate de parodontoză, pentru a nu pierde dintele, sunt aplicate tratamente cu acțiune locală pentru sterilizarea pungilor parodontale, chirurgical sau cu ajutorul laserului dentar.

Pentru a asigura succesul tratamentului împotriva unei afecțiuni parodontale colaborarea pacientului cu medicul parodontolog este vitală pentru reușita și menținerea rezultatelor pe termen lung.

Cum este stabilit diagnosticul:

 • Pentru stabilirea diagnosticului și a stadiului de evoluție al afecțiunii parodontale este necesară vizita la medicul stomatolog specialist in Parodontologie. Acesta va coordona cazul și se va asigura de acuratețea diagnosticului prin:
 • Examinarea țesuturilor moi și marcarea zonelor care sunt inflamate
 • Determinări și măsurători parodontale realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale, precum computerul tomograf CBCT, radiografii digitale etc.
 • Parcurgerea istoricului medical împreună cu pacientul, a obiceiurilor vicioase (fumatul) și de igienă dentară zilnică, a anumitor tratamente care au necesitat medicație pe termen lung, a anumitor afecțiuni la nivelul funcțiilor vitale ale organismului etc.
 • Realizarea anumitor investigații sau analize de sânge necesare pentru completarea tabloului clinic

Care sunt etapele tratamentului?

Ședința de profilaxie periodică

Terapie etiologică – curățarea subgingivală sub anestezie cu ajutorul laserului Epic Biolase cu reevaluare la maxim 2-3 luni

Măsurarea pungilor parodontale și stabilirea necesității programării intervențiilor chirurgicale

Întreținerea: detartraj periodic, remăsurarea pungilor parodontale și uneori reluarea terapiei etiologice

Academia Americană de Parodontologie recomandă ca toți pacienții adulți să realizeze anual o evaluare a sănătății parodontale care include:

 • Examinarea completă a dinților, gingiilor și a țesuturilor moi
 • Nivelul de tartru
 • Mușcătura
 • Structura osoasă

Cum tratăm afecțiunile parodontale:

Tratamentul parodontozei presupune, pe lângă o igienă orală riguroasă și corectă realizată de către pacient la domiciliu și utilizarea unor tehnologii de ultimă generație care oferă beneficiul unei intervenții rapide, eficiente și locale, fără a afecta integritatea țesuturilor sănătoase.

Tehnologii digitale utilizate pentru tratarea afecțiunilor parodontale:

 • Stomatologia laser, asigură tratamentul nedureros și eficient al parodontozei, scurtând numărul de vizite alee pacientului la cabinet și îmbunătățindu-i calitatea vieții chiar de la primele ședințe.
 • Waterlase
 • Biolase
 • Implantul dentar (pentru cazurile în care se pierde dintele)
 • Sistem fix de implant dentar multiplu

Protejarea sănătății orale trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. În cazul în care te confrunți cu afecțiuni gingivale sau suspectezi apariția unora, te așteptăm în unul dintre Departamentele noastre de parodontologie din București, Sibiu sau Timișoara.

Pacient Adela C.

vârstă 23 ani

Echipa medicală: Dr. Cosmin Anițoiu (estetică dentară, medic coordonator), Dr. Adrian Timofter (ortodonție) Echipa de tehnicieni dentari ASPEN: Pavel Ciulin (specialist ceramist), Paul Cojocaru (specialist designer CAD-CAM) Tratament: Reconstrucție orală totală maxilar și mandibula